2010-10-20 10:01:06• hírek • MTI

Erdélyi magyar egyetemeket látogatott

fotók: Mohácsi László-Árpád
fotók: Mohácsi László-Árpád

Az erdélyi egyetemek továbbfejlesztése, oktatási kínálatának és kutatói bázisának bővítése volt a legfőbb téma Schmitt Pál keddi erdélyi látogatásán; az államfő Marosvásárhelyen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), Nagyváradon pedig a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) jubileumi ünnepségén vett részt.

Az EMTE zsúfolásig telt aulájában elhangzott beszédében a köztársasági elnök fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az erdélyi egyetemen a tudást magyarul szerzik meg a fiatalok, de úgy vélte: az sem közömbös, hogy az ott kapott tudás hogyan hasznosul, a diploma segítségével el lehet-e helyezkedni, vagyis versenyképes tudásról van-e szó.

Dávid László rektor köszöntőjében megállapította: egy oktatási intézménynek természeténél fogva semlegesnek kell lennie, Erdélyben egy magyar egyetem mégsem lehet teljesen semleges, hiszen állást kell foglalnia a nemzeti kérdésekben, például az autonómia témájában, hiszen az autonómia mértékétől nagyban függ az egyetem finanszírozásának ügye. Megállapította: "most megvan a politikai szándék arra, hogy ránk is figyeljenek".

Schmitt Pál később hasonló témában fejtette ki gondolatait Nagyváradon. A PKE jubileumi ünnepségén megállapította: sokáig pusztán vágy volt, hogy a másfél milliós romániai magyar közösség szülőföldjén, anyanyelvén végezhesse felsőfokú tanulmányait. Tíz esztendővel ezelőtt ez a vágy valósággá lett, hatalmas történelmi hagyományain újjáéledt a partiumi és az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatás.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet: a romániai magyarság megmaradásának egyik fontos feltétele, hogy vonzó legyen számára a szülőföldjén folytatott tanulás, úgy kell kialakítani a szakokat, a képzéseket, hogy a végzettek hivatásukat is a szülőföldjükön képzeljék el. "Az anyanyelvű, magas színvonalú tudományosság művelése azzal a bizakodással tölt el, hogy a nemzetnek lesz a jövőben is saját, jól képzett, felelősen és önállóan gondolkodó értelmisége" - hangsúlyozta a magyar államfő, aki szerint az egyetemek továbbfejlesztése, oktatási kínálatának és kutatói bázisának bővítése a romániai magyarság és az anyaország közös feladata.

Tőkés László, a PKE elnöke beszédében nemcsak az egyetem történetét elevenítette fel, hanem a magyarság általánosabb kérdéseivel is foglalkozott. Orbán Viktor szavait idézte, amelyek szerint "az anyaországnak súlyos adóssága van a határon túl élő magyar nemzettársakkal szemben, 2004. december 5. szégyenfoltja tisztításra várt". Tőkés szerint Schmitt Pál marosvásárhelyi és nagyváradi látogatása ugyanennek az erkölcsi tartozásnak a törlesztését szolgálja.


Sajtótájékoztató a Partiumi Keresztény Egyetem előtt
Sajtótájékoztató a Partiumi Keresztény Egyetem előtt


(2004. december 5-én tartották Magyarországon azt a népszavazást, amelynek tárgya a határon túli magyarok számára kedvezményesen megadandó magyar állampolgárság volt. Noha a végeredmény az "igenek" győzelmét mutatta ki, a referendum eredménytelenül zárult, mert az összes leadott szavazatnak csupán 18,94 százalékát tették ki a támogató voksok, az eredményességhez viszont legalább 25 százaléknyi azonos szavazatra lett volna szükség.)
Tőkés úgy fogalmazott: a köztársasági elnök jelenléte azt is elősegíti, hogy a határon túli magyarok szilárdan megőrizzék hitüket és magyarságukat, ne engedjenek az "álságos multikulturalitáshoz hasonló politikai divatok, valamint a kisebbségi opportunizmus tetszetős és jól jövedelmező látszatai kísértéseinek". 

Az ünnepség után a köztársasági elnök a magyar és a román sajtónak adott rövid nyilatkozatában így foglalta össze kétnapos látogatását: "Az volt az érzésem, hogy hazajöttem, hiszen ismerős arcokat, ismerős egyetemeket, templomokat láttam, ahol már korábban is jártam".

Különösen nagyra értékelte, hogy a nagyváradi ünnepség színhelyén az erdélyi felsőoktatási stratégia kialakításáról, vagyis a tudományos-oktatási tevékenység területén végzendő szoros együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke, Dávid László, a Sapientia-EMTE rektora, Tőkés László, a Pro Universitate Partium Alapítvány elnöke, valamint János-Szatmári Szabolcs, a PKE rektora.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: